Esittelyssä Lalla Ward’s Countryside Embroidery Book

Kuka on Lalla Ward?

Sarah "Lalla" Ward

Lalla Ward

Kirjan tekijä Sarah ”Lalla” Ward on paremmin tunnettu näyttelijättärenä.  Hän on esiintynyt monissa televisio-, filmi- ja teatterirooleissa, joista mainittakoon The Duchess of Duke Street, Doctor Who ja BBC:n tuottama Hamlet. Hän on yhdistänyt tämän uransa yhtä loistokkaaseen uraan kuvittajana ja on julkaissut kaksi neulontamallikirjaa, Beastly Knits ja Fowl Knits (Eläimet neuleissa ja Lintuaiheet neuleissa).

Lalla Ward’s Countryside Embroidery Book eli suomeksi ”LallaWardin maalaismaisema- kirjontakirja” oli löytö kirjakaupan alennusmyynnistä. Esipuheessa kirjoittaja kertoo vihaavansa ompelemista. Kouluaikana hän käytti kaksi lukukautta esiliinan tekemiseen, josta tuli niin ruma, että hän ei kehdannut sitä itse käyttää eikä myöskään antaa kenellekään. Tämä surullinen episodi vei häneltä ompeluhalut iäksi. Hän sanoo olevansa vieläkin toivoton päärmäämisessä ja napinläpien tekemisessä ja mieluummin on paljain jaloin kuin parsii sukkia!

Lalla Wardin mukaan kirjonta ei ole ompelemista. Hän haluaa vakuuttaa kaikille epäonnistuneen essun tekijöille ympäri maailmaa, että kirjonta on on jotakin kaiken kaikkiaan erilaista, uusi tapa tehdä kuvia. Se on nautittava harrastus, ei ikävää taloustyötä.

Esimerkkejä Lalla Wardin kirjontatauluista:

Lalla Ward's Countryside Embroidery book

Lalla Wardin luontoaihe

Nimensä mukaisesti kirja esittelee eläinaiheisia kirjontatöitä, oikeastaan tauluja. Ne eivät ole kooltaan kovin suuria, n. 18×18 cm, joten niiden tekeminen ei olisi aivan mahdoton tehtävä. Kirjassa on tarkat ohjeet kankaista, langoista ja muista tarvikkeista. Tekijä käyttää isohkoa ompelukehystä, kuten otsikkokuvasta näkyy. Kehyksessä kirjonta on hieman hitaampaa kuin muuten, mutta työ pysyy sileänä.

Kirjontatarvikkeita

Seuraavassa vielä joitakin esimerkkejä Wardin toteuttamista töistä. Jokaisesta on kirjassa myös tarkat ohjeet ja piirrokset, mutta niitä en voi tietenkään julkaista tekijänoikeuden takia. Samoin kirjassa on yksityiskohtaisesti neuvottu eri pistot ja niistäkin on tarkat piirrokset.

Jokainen voi itse piirtää aiheen ja kirjailla sen sitten Lalla Wardin esimerkin mukaisesti mielikuvitustaan käyttäen. Innostusta ja vapaata otetta työhön tarvitaan.

Orava ja linnut

Orava, mansikat ja linnut. Kuva Tony Evans.

Esimerkiksi yllä olevassa kuvassa on oravan häntä tehty pörröiseksi katkomalla lenkeiksi ommellut langat määrätyn pituisiksi ja alla olevassa työssä on linnun pesäaineena käytetty höyheniä. Kuvassa olevat kävyt näyttävät aivan aidoilta, mutta ne on kuitenkin tehty kirjomalla.

 

Linnunpesä männyssä

Lalla Ward käytää töissään pellavan ja puuvillan sekoitusta, mutta esim. täyspellava käy varmaan aivan yhtä hyvin, vaikkakin se on kallista ja rypistyy helposti.

Lintuympyrä

Viisi lintua ympyrässä. Kuva Tony Evans.

Pienoiskuvassa on viisi linua vapaasti sommiteltuna ympyränmuotoisella pohjalla. Siitä huomaa persoonallisen otteen Wardin värisommittelussa, mikä hyvänsä on sallittua. Hän suosittelee aloittamaan aivan pienistä kohteista, taskun kirjomisesta, yksittäisen linnun sijoittamisesta vaatteisiin tms.

Muutama kuva omasta projektistani:

En muista, teinkö seuraavan projekltin Wardin innoittamana vai jo ennen tätä kirjaa, joka tapauksessa vähintään lähes 20 vuotta sitten.  Olen käyttänyt itse piirrettyjä kirjailtuja lintuja applikoituina pellavatakkiin, jossa muu kuviointi on leikattu ikivanhasta, rikkinäisestä pöytäliinasta ja applikoitu sekin paikalleen. Esittelen takin joskus eri projektina, mutta laitan tähän muutaman kuvan linnuista.

Takissani oleva istuva lintu

Kirjonnan tekeminen valmiiseen takkiin olisi ollut liian hankalaa, siksi päädyin siksakkaamaan kuvion tiheällä siksakilla ja sen jälkeen leikkasin sen irti. Näin takin kuviointi vaikuttaa yhtenäiseltä.

Lintukuvion tekeminen ei kestänyt kovin kauan, mikä olikin tärkeätä, koska koko juttu oli aika suuritöinen.

Harmillista vain, että tein takin niin ohuesta pellavasta, että se on alkanut repeillä sieltä täältä enkä vielä ole päättänyt, mitä sille teen.

Seuraavassa on paremminkin levossa olevia lintuja. Kuvat kirjoittajan.

Takissa istuva lintu

Takissani istuva lintu

Lintu takkini olalla

Lalla Ward lohduttaa loppusanoissaan vasta-alkajia ja toivoo, ”että ette luovuta jos tunnette, että ette voi käydä käsiksi edes yhteen näistä malleista. Te voitte, minäkin voin ja minä tein kaikki 12. Te voitte aloittaa yhtä mallia ja huomaatte pian, että haluatte tehdä seuraavan ja seuraavan. Tärkeintä, olittepa expertti tai vasta-alkaja kuten minä, on nauttia tekemisestään.” (vapaa suomennos kirjoittajan)

Kirja on saatavissa ainakin Amazon– kirjakaupan kautta. PELHAM BOOKS 1989.   ISBN 0 7207 1853 8

Lähteet: Esittelyssä oleva kirja, Amazon-kirjakauppa, Wikipedian tynkä-artikkeli.

 

Tietoja Mairetuulikki

Olen valmistunut arkkitehdiksi 1960-luvulla ja toiminut kaavoitustehtävissä 40 vuotta. Muutimme Tampereelta maalle eläkkeelle jäämiseni jälkeen v. 2013 ja SUURI MUUTTO vei niin paljon aikaa, että blogin kirjoittamisessa on ollut pitkä tauko. Nyt on tarkoitus kirjoitella useammin. Työn ohessa olen puuhaillut monenlaista, olen lukenut paljon ja kaikenlaista, tehnyt käsitöitä ja hoitanut puutarhaa. Olen jotenkin osunut löytämään kulloiseenkin elämtilanteeseen sopivan kirjailijan teoksia, siitä voin kirjoittaa joskus enemmän. Olen pitänyt myös nettikauppaa Lumottu Lahja ja Kortti (www.lahjakas.eu), mutta lopettelen sitä parhaillaan.
Kategoria(t): 2 Kirjastoni esittelyä, Käsityökirjat Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.