Gordon S. Seagrave: Vuoristosairaalani Burmassa

Gordon S. Seagrave Life-lehden kuvaajan kuvaamana Burmassa 1946

 

Kirjoittaja Gordon S, Seagrave

Kirjan nimi: Vuorostosairaalani Burmassa

Suomentaja Annikki Palmén

Kustantaja WSOY, Porvoo

Painettu 1958

Sivumäärä 243 s.

 

Esitiedot

Löysin kirjan mieheni kirjastosta ja koska olen ollut kiinnostunut ns. Indo-Kiinan historiasta aiempien lukemieni kirjojen perusteella, tartuin siihen.

Tietoa kirjailijasta

Vuoristosairaalani Burmassa kertoo Gordon Seagravesta, jonka esi-isät jo usean sukupolven ajan olivat olleet baptistikirkon lähetyssaarnaajina Burmassa, niin myös hänen vanhempansa. Gordon syntyi Yangonissa, Myanmarissa (Burma)1897 ja kuoli Kaliforniassa 1965.

Gordon aviuoitui 1920 Marion Morsen kanssa ja heille syntyi neljä lasta, joista Sterling V. Seagrave on kirjailija, kuten isänsäkin.

Seagrave valmistui Dension Univarsitystä 1917 ja John Hopkins Universitystä 1921. Hän toimi lääkärinä ja kirurgina Surmassa lähellä Kiinan rajaa 30 vuotta. Hän liittyi USA:n armeijan lääkintäjoukkoihin 1942 ja toimi kenraali Stilwellin joukuoissa ja auttoi tätä marssilla  Intiaan 1941. Hän tuli takaisin työhönsä Burmaan 1945. Hän palveli lääkintäpäällikkönä Burman Shan-valtioiden ja brittiläisen sotilashallituksen tehtävissä 1945-1946.

Monimutkaisissa poliittisessa tilanteessa vasta itsenäistyneen Burman hallitus vangitsi Seagraven syytettynä maanpetturuudesta ilmiannon perusteella. Hänet tuomittiin 1951 kuudeksi vuodeksi pakkotyöhön, siitä syystä, että hän oli hoitanut sairaalassaan myös Karen-kapinallisia. Valitusten jälkeen rangaistus kumottiin kolmimiehisessä ylioikeudessa ja hänet julistettiin syyttömäksi. Vankila-ajastaan hänelle jäi  punatauti- ja malariatartunnat.

Oma lukukokemukseni

Seagraven kirjan seuraaminen on aika vaikeata, koska silloinen poliittinen tilanne Burmassa oli aika sekava ja maa koostui monista erinimisistä ja eri kieltä puhuvista valtioista. Kirjan alussa on toki kartta, jota voi katsoa aina välillä.

Parhetaustansa mukaisesti Seagrave ryhtyi harjoittamaan aktiivisesti ammattiaan ja perusti sairaalan ja sen yhteyteen sairaanhoitaja-oppilaitoksen yksityisillä varoilla. Kirjassa kuvataan hänen kirurgin uraansa: potilaita, jotka lukijan näkökulmasta ovat olleet toivottomia, mutta jotka hän onnistui pelastamaan. Hän teki säännöllisesti leikkausmatkoja vaikeapääsyisille seuduille, joilta potilaat vain harvoin pääsivät hänen sairaalaansa ja leikkasi matkoillaankin paikallisissa oloissa onnistuneesti toivottomiakin tapauksia. Hän oli hyvin ahkera ja uurasti taukoamatta potilaittensa hyväksi.

Seagraven Vuoristosairaala Burmassa

Seagraven vuoristosairaalan rakennuksia Burmassa, kuva LIFE-lehdestä 1946

Sairaanhoito-oppilaitos oli ”vanhalle tohtorille” hyvin tärkeä. Sinne eri valtiot lähettivät mielestään parhaiten soveltuvia tyttöjä oppia saamaan. Lähes aina opetus oli aloitettava tavallisen peruskoulun tasolta. Oppilasaineksessa oli suuri eroja ja tohtori kuvailee eri valtioista tulleiden tyttöjen ominaisuuksia aika suoraviivaisesti yleistäen. Parhaat tytöt lähetettiin myös USA:han lisäoppia saamaan.

Seagrave sai myös muutaman nuoren lääkärin, joista yksi oli hänen sisarensa Grace, kouluttaakseen heitä toimimaan vaatimattomissakin oloissa potilaitten parhaaksi.

Sairaala oli milloin hallituksen joukkojen, milloin kapinallisten hallussa ja osa rakennuksista luhistui. Se pidettiin kuitenkin toiminnassa entistä pienempänä ja leikkausmatkoista täytyi luopua. Kun Seagrave vangittiin ja hän joutui pitkään odottelemaan asiansa käsittelyä, Grace pelasti sairaalan ja piti sen toiminnassa supistuneessa muodossa veljensä poissa ollessa, sillä seurauksella, että hän kuoli luultavasti ylirasitukseen.

Kun Seagrave sai palata takaisin, hän pystyi luomaan hyvät suhteet itsenäisen Burman (Myanmarin) johtoon, koska tunsi ennestään uuden johtajan. Sairaala alkoi nyt saada valtion rahaa ja sen nimi muutettiin.

Seagrave oli lähettänyt vaimonsa ja lapsensa takaisin Yhdysvaltoihin aikojen käydessä liian levottomiksi. Hän teki sinne useita luentomatkoja ja oli suosittu luennoitsija.

Lopuksi

Vuoristosairaalani Burmassa oli mielenkiintoinen luettava siitä huolimatta, että kuten elämäkerroissa yleensäki, kirjoittaja tuo itsensä esille varsin tehokkaasti. Siitä huolimatta voin suositella kirjaa historiaa ja omaelämäkertoja harrastaville lukijoille.

Gordon S. Seagraven kirjallinen tuotanto:

”Waste Basket Surgery” 1930 (ISBN B00085KS2C); ”Tales of a Waste Basket Surgeon” 1939/1942 (ISBN B000N2D88Q); ”Burma Surgeon” 1943 (ISBN 9780103000664); ”Adventure in Burma told in pictures” 1944 (ISBN B0007F3I5C); ”Burma Surgeon Returns” 1946 (ISBN B0007DM8VY); and ”My Hospital in the Hills” 1955 (ISBN B0007DN35Y); and he co-authored ”The life of a Burma Surgeon” with Chester Bowles 1961 (ISBN B0007E0X1A).

Lähteet:

Gordon S. Seagrave: Vuoristosairaalani Burmassa

http://en.wikipedia.org/wiki/Gordon_Seagrave

LIFE-lehti

 

Tietoja Mairetuulikki

Olen valmistunut arkkitehdiksi 1960-luvulla ja toiminut kaavoitustehtävissä 40 vuotta. Muutimme Tampereelta maalle eläkkeelle jäämiseni jälkeen v. 2013 ja SUURI MUUTTO vei niin paljon aikaa, että blogin kirjoittamisessa on ollut pitkä tauko. Nyt on tarkoitus kirjoitella useammin. Työn ohessa olen puuhaillut monenlaista, olen lukenut paljon ja kaikenlaista, tehnyt käsitöitä ja hoitanut puutarhaa. Olen jotenkin osunut löytämään kulloiseenkin elämtilanteeseen sopivan kirjailijan teoksia, siitä voin kirjoittaa joskus enemmän. Olen pitänyt myös nettikauppaa Lumottu Lahja ja Kortti (www.lahjakas.eu), mutta lopettelen sitä parhaillaan.
Kategoria(t): Elämäkerrat, Lukemiani kirjoja lähiajoilta ja kauempaakin Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.