Henrika Ringbom: Sonjan kertomus

Henrika Ringbom: Sonjan kertomus

Kirjailija: Henrika Ringbom

Teos Sonjan kertomus

Suomentaja: Liisa Ryömä

Päällys: Hannele Kajander

Kuva: Tiibettiläinen thangka kirjasta Kaukomaiden taidetta toim. L. Hájek

Kustantaja: Tammi 2005

Takakannen esittelyssä kerrotaan mm:

”Sonjan kertomus nivoutuu kahden naisen, Sonjan ja Maaritin, välisen koko yön kestävän keskustelun ympärille. Naiset käyvät läpi piinaavia ja ahdistavia menneisyyden tapahtumia. Vaikka naisilla on menneiden asioiden kulusta ratkaisevia erimielisyyksiä ja eriäviä muistikuvia, heitä sitoo yhteen voimakas ja lähes selittämätön  riippuvuussuhde ja kiitollisuudenvelka.

Maaritin menneisyydessä kummittelee kaksi ruumista, joiden kanssa hänellä on jotakin tekemistä. Mitä tapahtui vaikeasti vammautuneelle Jesperille ja häntä hoitaneelle ex-vaimolle? Voisiko pienen lapsen äiti Maarit olla murhaaja?”
Oma lukukokemus
Olen lukenut Ringbomin aiemman kirjan ”Maarit Sarasteen kaipuu” ja uutta teosta mainostettiin jatkona edelliselle. Koska tuo kirja oli jollain tavalla hyvin salaperäinen ja vaikeasti avautuva, olen jo pitkään halunnut tietää, mitä kirjan päähenkilölle tapahtui. Ertityisesti minua kiehtoi kirjan kansi, sen värimaailma ja aihe.
Yllätys oli suuri, kun teoksessa esiintyvässä Maaritissa ei ollut ollenkaan piirteitä edellisen teoksen tiukasta Suomen Pankin finanssimaailmassa elävästä, yksinäisestä naisesta. Kyseessä on mielestäni aivan eri henkilö. Mutta kun pääsin tästä järkytyksestä eteenpäin, teksti sinällään alkoi vetää mukaansa ja herättää kysymyksiä siitä, mitä menneisyydessä on todella tapahtunut.
Outo on varsinkin tapa, jolla Maarit tutustuu toiseen päähenkilöön, Sonjaan. Sonja on talousasioita käsittelevä lakinainen, jonka Maarit melkein pakottaa selvittämään kanssaan häntä itseään vaivaavia asioita.
Vähitellen teos muuttuu vakavaksi ja painostavaksi keskusteluksi ihmisen oikeudesta päättää toisen elämästä ja kuolemasta. Kaikki on tapahtunut menneisyydessä, mutta loogisella päättelykyvyllään ja empaattisella suhtautumisellaan Sonja avaa menneita tapahtumia Maaritille, joka reagoi eri tavalla, riippuen siitä, miten lähelle totuutta keskustelu päätyy milloinkin.
Teos alkaa vähitellen muuttua niin jännittäväksi, että sitä voisi nimittää trilleriksi. Yön mittaan asiat alkavat valjeta vai onko kaikki ollut sittenkin vain unta.
Suositus:
Sonjan kertomus toimii itsenäisenä teoksena, mutta jos on lukenut Maarit Sarasteen kaipuu-teoksen, ajatukset askartelevat yhtä aikaa molemmissa teoksissa ja kuvio on vaikeammin hahmotettavissa. Itse yllätyin teosten erilaisuudesta ja tiivistyvästä jännityksestä. Olen itse asiassa hämmästynyt siitä, ettei Henrika Ringbomin Sonjan kertomus tullut suositummaksi eikä sitä esitelty näkyvämmin esim. lehdistösssä, vaikka se on erittäin sujuvaa tekstiä ja aiheeltaan mielenkiintoinen. Suosittelen sitä lukijoille lämpimästi.

 

 

 

 
 
 
 
 

 

 

 

 

Tietoja Mairetuulikki

Olen valmistunut arkkitehdiksi 1960-luvulla ja toiminut kaavoitustehtävissä 40 vuotta. Muutimme Tampereelta maalle eläkkeelle jäämiseni jälkeen v. 2013 ja SUURI MUUTTO vei niin paljon aikaa, että blogin kirjoittamisessa on ollut pitkä tauko. Nyt on tarkoitus kirjoitella useammin. Työn ohessa olen puuhaillut monenlaista, olen lukenut paljon ja kaikenlaista, tehnyt käsitöitä ja hoitanut puutarhaa. Olen jotenkin osunut löytämään kulloiseenkin elämtilanteeseen sopivan kirjailijan teoksia, siitä voin kirjoittaa joskus enemmän. Olen pitänyt myös nettikauppaa Lumottu Lahja ja Kortti (www.lahjakas.eu), mutta lopettelen sitä parhaillaan.
Kategoria(t): Käännetty kaunokirjallisuus, Lukemiani kirjoja lähiajoilta ja kauempaakin, Yleinen Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.