Nupukkihameen tuunaus

Nupukkihame

Nupukkihame ennen tuunausta

Ompelin joskus parikymmentä vuotta sitten tyttärelleni nupukkinahasta pitkän kaistahameen, jossa on laaja helma. Sitä on pidetty niin paljon, että siihen on tullut kulumia ja tahroja eikä sitä kuitenkaan uskatanut ruveta pesemään. Niinpä päätimme pelastaa hameen lisäämällä siihen applikoituja kuvioita  Gudrun Sjödenin tapaan.

Ensin etsin kanavatyövalikoimastani siihen sopivia ehdokkaita, mutta ne eivät oikein istuneet yhteen nupukin kanssa ja hameesta olisi tullut paikatun näköinen. Niinpä päädyin  ottamaan esille englantilaisen sisustuskankaan tilkkuja ja lopuksi tarvitsin työhön kokonaisen tyynyn päällisen.

Sisustuskankaasta tehdyn verhon osa

Sisustuskangasta verhona

Kangas on  ”runsasta”, siinä on ruusuja, omenoita tai persimoneja ja viikunoita. Siis varsin monipuolisia kuvioita hameeseen käytettäväksi.

Ompelin tilkuissa olevat kuviot ensin tiheähköllä siksasilla ja sommittelin niitä hameeseen. Ne eivät riittäneet tasaisen kuvioinnin aikaansaamiseen, joten seuraavaksi otin käsittelyyn samasta kankaasta valmistetun pienen koristetyynyn ja valitsin siitä kuvioita käytettäväksi hameessa. Huomasin äkkiä, ettei kuviota kannata leikata ennen siksakkausta, vaan tehdä työ päinvastaisessa järjestyksessä!

Seuraava vaihe oli kuvion leikkaaminen. Saa olla tarkkana, ettei leikkaa samalla siksak-ompeleita! Leikkaamista piti myös viimeistellä kulmissa.

Kuvion leikkaus

Kuvio leikataan varovasti pienillä, terävillä saksilla

Silitin kuviot höyryraudalla sileiksi. Innoissani tein sen jokaisen kohdalla erikseen, mutta tehokaampaa olisi ollut tehdä tämä työ kerralla kaikkien tilkkujen osalta.

Viinirypäleterttu silitettynä

Viinirypäleterttu on silitetty höyryraudalla

Kiinnitin kuviot ensin neuloilla, mutta huomasin pian, että parempi on käyttää lisäksi nahan ja kankaan liimaamisenne soveltuvaa maitoliimaa. Levittelin liimaa kevyesti reunojen sisäpuolelle, jolloin kuvio pysyi applikoinnin aikana paremmin paikoillaan. Lisäilin kuvioita vähän kerrallaan aina tarpeen mukaan. Keskeneräisen työn rinnalla näkyvät tarvikkeet: Neuloja, nahkaneula ja paksua helmilankaa, liitu, topsipuikkoja liiman levitykseen, maitoliimaa ja sanomalehtiä pöydän suojaksi.

Keskeneräinen työ ja tarvikkeita

Keskeneräinen työ tarvikkeineen

Ompeluvaihe oli aika haastava, koska lankaa ei saanut jättää kovin kireälle, koska nahka on joustavaa ja kireydestä saattaa aiheutua repeämistä. Hameen eri osissa oli myös kovin eri paksuista nahkaa, esim takaosa oli kulunut ja sivuilla nahan läpi ei tahtonut saada menemään neulaa. Ompeluvaihe näkyy seuraavassa kuvassa.

Kuvion ompelua

Valmis, kiinnitetty kuvio ommellaan nahkaneulalla

Hame on jo käytössä, mutta se on ollut niin menossa, etten ole saanut otetuksi siitä kuvaa! Tässä on aluksi kuva vielä keskeneräisestä työstä.

Ote keskeneräisestä työstä

Ote keskeneräisestä työstä

Täydennän juttua myöhemmin kuvalla valmiista työstä, kunhan saan hameen ja käyttäjän kiinni yhtä aikaa seuraavan kerran!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tietoja Mairetuulikki

Olen valmistunut arkkitehdiksi 1960-luvulla ja toiminut kaavoitustehtävissä 40 vuotta. Muutimme Tampereelta maalle eläkkeelle jäämiseni jälkeen v. 2013 ja SUURI MUUTTO vei niin paljon aikaa, että blogin kirjoittamisessa on ollut pitkä tauko. Nyt on tarkoitus kirjoitella useammin. Työn ohessa olen puuhaillut monenlaista, olen lukenut paljon ja kaikenlaista, tehnyt käsitöitä ja hoitanut puutarhaa. Olen jotenkin osunut löytämään kulloiseenkin elämtilanteeseen sopivan kirjailijan teoksia, siitä voin kirjoittaa joskus enemmän. Olen pitänyt myös nettikauppaa Lumottu Lahja ja Kortti (www.lahjakas.eu), mutta lopettelen sitä parhaillaan.
Kategoria(t): Vaateprojektit Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.