Kirjaesittely: Helvi Taisto, Rekipeitot 1988, Kansalais- ja työväenopistojen liitto

Helvi Taisto: Rekipeitot 1988, kansikuva

Huomasin tämän Helvi Taiston kirjan vuodelta 1988 Huutonetissä ja kävin äkkiä laittamassa huudon siitä, koska olin juuri tutustunut hänen edelliseen kirjaansa Kirjottuja peittoja ennen ja nyt, joka oli julkaistu v.1979.

Havaitsin kirjan saatuani, että se olikin uusittu ja täydennetty painos edellisestä kirjasta. Uudet tekijän kirjomat peitot poikkesivat tyyliltään ensimmäisessä kirjassa julkaistuista, joten olen ostokseeni tyytyväinen .

Kirjassa on tekijänoikeuslauselmat, mutta kuvaajaa ei ole mainittu lainkaan, joten olen kirjannut tämän tiedon kuvien yhteyteen. Muutenkin pidän kirjaesittelyä eri asiana kuin kirjan kopiointia, joeten rohkenen esitellä kirjan muutamien kuvien kera.

Minusta on sääli, että tämäkin kirja on kirjaston poistokirjoja, joka osoittaa, että harrastus on hiipunut vuosien mittaan. Se on toivottavasti tilapäistä, koska asiaan innostunut saisi tällä tekniikalla ihmeitä aikaan. Uusia kirjoja aiheesta on toki ilmestynyt, mutta niitä en vielä ole saanut nähdäkseni.

 Kirjan Rekipeitot esittelyä

Aluksi kirjassa on mustavalkoisia kuvia aidoista rekipeitoista, osittain samoja, kuin edellisessä kirjassakin. Edelleen kirjassa kerrotaan peittojen perinteisistä kuvioista ja käytetyistä pohjakankaista ja väreistä. Työtapa näkyy mustavalkoisesta kuvasta. Siinä pidetään vasemmalla kädellä kiinni peiton reunasta ja kirjotaan pistoja oikealla kädellä itsestä poispäin.

Kuva kirjasta Rekipeitot: Helvi Taisto kirjomassa

Mustavalkoiset aidot rekipeitot on lähes kaikki esitely myös Taiston edellisessä kirjassa, mutta tässä on yksi vanhimpia päälleommeltuja peittoja Suomessa.

Ai

Aito rekipeitto Kokkolasta Helvi Taiston kirjassa ”Rekipeitot”

Peitto on vuodelta 1808. Sen pohjakangas on valkoista sarkaa ja vuorikangas pellavaa. Väreinä on käytetty vaaleanpunaista ja -sinistä sekä vihreää. Voi hyvin kuvitella, kuinka kaunis peitto onkaan herkkinen kukka- ja lehtikuvioineen. Peitossa on jopa maljakkoaihe ja rusetilla solmittu kukkakimppu!

Peitto on Suomen Kansallismuseon kokoelmissa.

Helvi Taiston uusimmat työt

Ne työt, jotka eivät olleet vielä mukana Taiston ensimmäisessä kirjassa, ovat saaneet vaikutteita vanhimmista aidoista rekipeitoista. Näissä töissä tyyli kevenee ja pintakin jää hieman avonaisemmiksi, kuin aiemmin. Esimerkkinä on kaksi peittoa Kranaatiomena, joka on tehty v. 1981 ja Tulppaani v:lta 1983.

Helvi Taiston kirjoma peitto Kranaattiomena vuodelta 1983

Kangas on kotikutoista peittokangasta ja lankoina on käytetty kotivillalankoja. Peiton koko on 130 x 190 cm. Kranaattiomenasta on kirjassa mukana myös yksityiskohta:

Yksityoskohta Helvi Taiston kirjomata Kranaattiomena-peitosta.

Tulppaani-peitto on kuvioinniltaan runsas ja peittävä. Langat ovat kasvisväreillä värjättyjä ja kangas on kotikutoista peittokangasta. Siihen on saatu vaikuttaita Isonkyrön peitosta.

Helvi Taiston kirjoma peitto Tulppaani vuodelta 1982

Mistä tietoa?

Jos olet asiasta kiinostunut, pidä silmällä nettihuutokauppoja ja antikvariaattien nettihakuja. Löysin esim. kirjan Tyyni Vahter – Laila Karttunen: Kirjottuja peittoja Antíkvaari – nettidivarista.

Muita kirjoja:                                                                                                                                                                        Helvi Taisto: Kirjottuja peittoja ennen ja nyt. Kokkola 1979. ISBN 951-99194-2-2              Grönlund, I & Lehto, M-L: Perinteinen peittokirjonta. Otava, 1985. ISBN 951-1-08168-3.                                                                                                                            Helinä Jaakkola: Kirjotut peitot. Helmiina 2007. ISBN 952-9-23083-4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tietoja Mairetuulikki

Olen valmistunut arkkitehdiksi 1960-luvulla ja toiminut kaavoitustehtävissä 40 vuotta. Muutimme Tampereelta maalle eläkkeelle jäämiseni jälkeen v. 2013 ja SUURI MUUTTO vei niin paljon aikaa, että blogin kirjoittamisessa on ollut pitkä tauko. Nyt on tarkoitus kirjoitella useammin. Työn ohessa olen puuhaillut monenlaista, olen lukenut paljon ja kaikenlaista, tehnyt käsitöitä ja hoitanut puutarhaa. Olen jotenkin osunut löytämään kulloiseenkin elämtilanteeseen sopivan kirjailijan teoksia, siitä voin kirjoittaa joskus enemmän. Olen pitänyt myös nettikauppaa Lumottu Lahja ja Kortti (www.lahjakas.eu), mutta lopettelen sitä parhaillaan.
Kategoria(t): 2 Kirjastoni esittelyä, Käsityökirjat, Yleinen Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.