Tuula Karjalainen: Tove Jansson Tee työtä ja rakasta 2013

Tuula Karjalainen: Tove Janssoni elämäkerta Tee työtä ja rakasta

  Kirjan takakannen teksti:

”Tove Jansson (1914—2001) on Suomen tunnetuimpia taiteilijoita, ja hänen kirjojaan on käännetty tällä hetkellä jo yli neljällekymmenelle kielelle. Jansson oli  kuvataitelija, kirjailija, kuvittaja, käsikirjoittaja, laulujen sanoittaja ja miltei mitä vain.

Tuula Karjalaisen kirjoittama uutuuselämäkerta asettaa Tove Janssonin pitkän, värikkään ja tuotteliaan elämän osaksi 1900- luvun historiaa ja osoittaa, miten Janssonin elämä ja taide nivoutuvat tiiviisti toisiinsa ja miten esimerkiksi Muumilaakso ja sen asukkaat syntyivät toisen maailmansodan aikoihin, jolloin kirjailijan itsensä oli paettava julmaa aikaa mielikuvitukseensa, jonnekin lempeämpään maailmaan.

Ihmisenä Tove Jansson vaikutti aikansa arvoihin ja asenteisiin, muutokseen – ei koskaan vallankumouksellisena lipunkantajana, vaan hiljaisena mutta tinkimättömänä omien valintojensa mukaan eläjänä, esimerkkinä. Hänen syntymästään tulee vuonna 2014 kuluneeksi sata vuotta,ja keväällä 2014 avautuu Ateneumissa Tuula Karjalaisen kuratoima Tove Janssonin näyttely.”

Teoksen sisällöstä

Perheestä

Tove Janssonin lapsuus ja nuoruus antoi hänelle runsain mitoin aineksia sekä maalauksiin, Muumitarinoihin, että piirroksiin. Tovella oli erityisen lämmin suhde äitiinsä Signe ”Ham” Hammarsteniin, jonka kodissa Ruotsin hovisaarnaajan perheessäTove oli välillä pitkiäkin aikoja. Isä oli tunnettu kuvanveistäjä Viktor Jansson ja äiti suunnitteli Suomen setelipainossa seteleitä ja obligaatioita, piirsi kirjankansia ja pilapiirroksia sen ajan aikakauslehtiin. Hän piirsi vuosien 1929–1962 välillä 173 postimerkkiä, joiden yhteinen painosmäärä nousi kuuteen miljardiin. Molemmat vanhemmat olivat taiteilijoita.

Lähde: Wikipedia

Perhe asui ja työskenteli Viktor Janssonin ateljeessa. Isä eli sen ajan taitelijaelämää, ateljeessa pidettiin juhlia herrojen kesken, Tove seurasi niitä kiinnostuneena nukkumaparveltaan. Äiti oli taitelijantyönsä ohella se, joka pyöritti perheen arkea.

Opiskelua ja ystäviä

Tove tutustui opiskeluaikoinaan sen ajan tunnetuimpiin taideopettajiin ja tuleviin taiteilijoihin. Sam Vanni oli Tovelle sekä opettaja että miesystävä. Tapio Tapiovaaran kanssa oli Tovella oli varsin myrskyisä suhde. Hän ei voinut ymmärtää Tapiovaaran ailahtelevaa luonnetta ja suhde päättyikin sodan jälkeen ja muuttui ystävyydeksi.

Monet naistaiteilijat ovat maalanneet paljon omakuviaan. Tove Janssonin omakuvissa näkyy korostetusti hänen ikänsä ja myös vaatetus on tärkeä. Oman perheensä hän maalasi 1942 ja siinä on nähty hyvin monenlaisia merkityksiä ja symboliikkaa, jota siinä ei välttämättä edes ole.

Tove Janssonilla oli jo noihin aikoihin ajoittaisia masennuskausia, jolloin halu maalata katosi. Tähän toi piristystä uusi ateljee, jonka hän sai vuokrata Hjalmar Hagelstamilta ja jossa aiemmin oli toiminut Vapaa taidekoulu. Tästä ateljeestaan Tove ei koskaan luopunut.

Sota aika ja ja sen jälkeinen aika, freskomaalari

Tove tutustui Atos Wirtaseen jo ennen sotia. Heillä oli paljon yhteisiä ystäviä sen kautta, että Tove piirsi varsin kantaaottavia pilapiirroksia Garmiin, johon myös Wirtanen kirjoitti. Heidän välilleen syntyi suhde, joka oli vaihteleva luonteeltaan eri aikoina. Tove olisi halunnut mennä naimisiinkin, mutta Atos kosi liian myöhään; Tove oli jo tavannut Vivica Bandlerin  ja maalasi hänet esim. Helsingin kaupungintalon freskojen keskeiseksi henkilöksi. Tuohon aikaan Jansson maalasi paljon freskoja, mm. Teuvan alttaritaulun ja satukuvia moneen Helsingin kaupungin kiinteistöön.

Muumien synty

Muumilaakson hahmoja oli jo syntynyt. Em. freskossa Tove istuu etummaisena ja hänen pöydässään on pieni muumihahmo. Muumimaailma on sodan aikaisen ahdistuksen vastapaino. Tähän maailmaan hän voi sijoittaa sekä osia omasta perheestään että lapsuuden aikaisista tapahtumista. Muumien suosio yllätti Toven. Kun Associated Newspapers -lehtikonserni halusi Tovelta muumiaiheisen sarjakuvan eli kuusi sarjakuvaa viikossa, Tove hyväksyi sopimuksen seitsemäksi vuodeksi. Sopimusaikana hänellä ei ollut taloudellisia huolia, mutta aikaa maalaamiseen ei jäänyt, niinkuin hän oli kuvitellut. Hän on lähettänyt mm. ystävälleen piirroksen, jossa itse uhkaa muumihahmoja lihanuijalla.

Taikatalvi

1950-luvulla Tove oli täystyöllistetty, mutta yksinäinen. Hänellä oli paljon ystäviä ja oma perheensä, mutta ei pysyvää elämänkumppania. Pariisissa hän oli sattumalta tavannut Tuulikki Pietilän ja sieltä palattua alkoi rakkaus, joka oli elämänmittainen, kesti lähes puoli vuosisataa. Kirjaan Taikatalvi ilmestyy uusi hahmo Tuutikki, joka on älykäs ja realistinen. Tuutikki on aina järkevä ja kertoo Muumipeikolle elämästään:”Kaikki on hyvin epävarmaa ja juuri se tekee minut levolliseksi.” Tuulikki Pietilä oli se tasapainottaja ja kumppani, jota Tove oli etsinyt.

Muumit valloittavat

Muumikirjoista tuli ihailtuja ja suosittuja niihin sisältyvän viisauden ja omitakeisen filosofian vuoksi. Merkillistä on, että ne käännettiin suomeksi vasta kymmenien vuosien kuluttua. Ensimmäinen Muumit ja suuri tuhotulva on julkastu ruotsiksi 1945 ja suomeksi 1991! Ja muiden kirjojen kohtalo on ollut aivan samalainen. Mm. teos Vaarallinen matka vuodelta 1977 on suomennettu 1996.

Tove Jansson oli hyvin ahkera sekä piirtäjänä, kirjoittajana että maalarina. Hän palasi taidemaalariksi 1960-luvulla, jolloin hänellä oli useita näyttelyitä Helsingissä. Arvostelut olivat kohtuulliset, mutta tuntui siltä, ettei hän ollut löytänyt uudestaan tyyliään maalarina kaikkien uusien virtausten keskellä. Näin ollen hän jatkoikin edelleen kuvitustöitään ja myös muumien luomista. Erityisesti ruotsalaiset arvostivat häntä ja tilasivat häneltä paljon muutakin kuin muumeja.

Kirjoittaminen

Näkymätön lapsi – novelleja lapsille poikkeaa muista muumikirjoista, koska se ei ole yhäjaksoinen tarina, vaan erillisiä novelleja. Sen jälkeen ilmestyivät vielä Muumipappa ja meri sekä Muumilaakson marraskuu.Tässä vaiheessa Tove alkoi kirjoittaa aikuisille mm. Kuvanveistäjän tytär -kirjassa on paljon omaelämäkerrallista aineistoa, vaikka se onkin kaunokirjallinen tuote. Tämä lisäksi ilmestyivät novellikokoelmat Kuuntelija, Kesäkirja, Aurinkokaupunki, Nukkekaappi ja muita kertomuksia, Kunniallinen petkuttaja, Kevyt kantamus, Reilua peliä sekä Seuraleikki. Teokseen Viesti on koottu novelleja edellisistä ja lisäksi siinä on ennen julkaisemattomia tekstejä. Yhdessä Tuulikki Pietilän kanssa Jansson on julkaissut kirjan Haru, eräs saari.

Pariisissa

Pariisi oli Tovelle ja Tuulikille tärkeä kaupunki, jossa Tove löysi uudelleen maalaamisen ilon. Hän maalasi Tuulikin graafikkona voimakkain värein ja vapautuneesti. Samaa tyyliä on  myös ns. ”Ruma omakuva”, joka on nimenomaan maalauksellinen eikä siinä ole jälkeäkään alkukauden koristeellisuudesta, josta häntä oli moitittu.

Muut työt

Kuusikymmenluvulla alkoi Toven kohdalla aikaa vievä teatterin tekeminen, elokuva-, televisio ja radiotoiminta. Silloin vastuu sarjakuvista jäi hänen veljelleen Lasselle, joka opetteli piirtämään hahmot samalla herkällä viivalla, jota Tove oli käyttänyt. Näin Tovelle jäi aikaa hoitaa itse ihailijapostiinsa. Hän sai kokea, että lapset pitivät häntä sankarinaan, jolla on mahdollisuus vaikuttaa ihan kaikkeen. Viesti -novellikokoelmassa on esimerkki japanilaisen ihailijan kanssa käydystä kiirjeenvaihdosta. Japanissa oltiin erityisen innostuneita muumiperheestä. Tovea ihailtiin v. 1990 Japanissa kuin Hollywood -tähteä.

Haaveet taiteilijasiirtokunnista ja saaret

Tove haaveksi 1940 -luvulla ostavansa asuntolaivan tai perustavansa taiteilijasiirtokunnan Marokkoon, mutta kumpikaan ei toteutunut. Veljensä Lassen kanssa hän halusi lähteä pakoon Tongalle kaikkea surua ja yksinäisyyttä. Paha kyllä, Tongan valtio ei halunnut heitä.

Pellinki saarineen oli Tovelle maailman rakkain paikka. Hän yritti mm. saada itselleen Kummelskärin majakkasaaren, josta oli haaveillut jo pikkutyttönä. Se ei onnistunut, mutta veljensä kanssa hän alkoi rakentaa taloa Bredskäriin. Sinne alkoi kuitenkin tulvia  Tovesta kiinnostunutta väkeä, joten hän vuokrasi etäämmältä Klovharun, johon rakennettin pieni talo Toven ja Tuulikin käyttöön. Siitä tuli molemmille pitkäaikainen asuinpaikka.

Muumitalon rakentaminen

Rakentaminen oli aina ollut Tovelle hyvin tärkeätä. Myös Tuulikki oli kätevä käsistään. Aivan sattumalta oli lääkäri Pentti Eistola rakentanut kookkaan muumitalon, joka synnytti vuosia kestäneen ystävyyden näiden kolmen kesken. Sitä seurasi vielä isomman talon rakentaminen kaikkine yksityiskohtineen, muumihahmoineen ja varusteineen. Sen rakentamista kuvaa kirja Outo vieras muumitalossa, joka ilmestyi v. 1980.

Lähtö saarelta ja muita hyvästijättöjä

Kaukaisella saarella ei voi asua, jos on vanha ja voimat alkavat ehtyä. Niinpä Tove ja Tuulikki päättivät lähteä saarelta, kun kaikki oli vielä melko hyvin. He lahjoittuivat saaren Pellingin kotiseutuyhdistykselle. Saaresta on syntynyt kirja Haru, jonka kuvat ovat Tuulikin ja teksti Toven, Tovella kun oli vihot täynnä saaren tapahtumia ja historiaa.

Tovelta kysyttiin kerran, miten hän olisi elänyt elämänsä, jos saisi nykyisten kokemusten valossa sen uudelleen valita. Tove olisi valinnut toisin, mutta ei kertonut miten hän olisi elämänsä tuolloin elänyt.

Oma lukukokemus

Tuula Karjalaisen teos on sisällöltään rusas ja mielenkiintoinen luotaus Tove Janssonin elämään. Kuvaukset hänen yksityiselämästään olivat minulle uutta, koska tiesin ainoastaan Tuulikki Pietilän hänen kumppanikseen. Elämäkerran myötä kiinnostuin erityisesti Tovesta kirjailijana, koska hän on ollut tunnettu erityisesti Muumimaailman luojana. Olenkin nyt lukenut sekä Viesti -novellikokelman että Kuvanveistäjän tytär -teoksen ja etsiskelen luettavakseni myös muita.

Tuula Karjalaisen tekstii on tarkkaa ja lähdeviittauksin varustettua, joten voi olla varma, että se perustuu faktatietohin. Sitä ei voi lukea ohimennen, vaan aina välillä on palattava takaisin ja tarkistettava muistikuviaan. Toisinaan kirjoittaja harrastaa liikaa toistoa, silloin lievä ärsytys käy mielessä, mutta ymmärrettävästi hän haluaa toistamalla korostaa määrättyjä asioita.

Kiitos Tuula Karjalaiselle teoksesta!

Suositus:

Suosittelen Tuula Karjalaisen teosta Tove Jansson Tee työtä ja rakasta kaikille taiteesta, kirjallisuudesta ja myös muumeista kiinostuneille.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tietoja Mairetuulikki

Olen valmistunut arkkitehdiksi 1960-luvulla ja toiminut kaavoitustehtävissä 40 vuotta. Muutimme Tampereelta maalle eläkkeelle jäämiseni jälkeen v. 2013 ja SUURI MUUTTO vei niin paljon aikaa, että blogin kirjoittamisessa on ollut pitkä tauko. Nyt on tarkoitus kirjoitella useammin. Työn ohessa olen puuhaillut monenlaista, olen lukenut paljon ja kaikenlaista, tehnyt käsitöitä ja hoitanut puutarhaa. Olen jotenkin osunut löytämään kulloiseenkin elämtilanteeseen sopivan kirjailijan teoksia, siitä voin kirjoittaa joskus enemmän. Olen pitänyt myös nettikauppaa Lumottu Lahja ja Kortti (www.lahjakas.eu), mutta lopettelen sitä parhaillaan.
Kategoria(t): Elämäkerrat, Lukemiani kirjoja lähiajoilta ja kauempaakin, Yleinen Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.