Carol Shields ja Blanche Howard: Kuiva kausi

A celibate season, 1991, suomentanut Hanna Tarkka, Otava 2015 267 sivua

Carol Shields (1935 – 2003) ja Blanche Howard (1923 – 2014) ovat yhdessä kirjoittaneet romaanin, joka on puettu kirjeromaanin muotoon. Shields ja Howard ystävystyivät kijaa kirjoittaessaan. Heidän kirjeenvaihtoaan on julkaistu 2007 nimellä A Memoir of Friendship: The Letters Between Carol Shields and Blanche Howard.  Niinpä yhteisen kirjeromaanin kirjoittaminen oli aivan luontevaa. Shields on kirjoittanut aviomiehen kirjeet, Howard vaimon. Tyyliltään kirjeet eivät eroa niin paljon toisistaan, että olisin itse arvannut kirjoittajaa.

Kirjan aviomies Charles (Chas) on arkkitehti ja vaimo Jocelyn (Jock) lakimies. Perheessä on kaksi teini-ikäistä lasta Greg ja Mia. Mies jää työttömäksi lamakauden takia. Vaimolle tarjoutuu mahdollisuus osallistua tärkeän tasa-arvolain valmisteluun komission asiantuntijana toisella puolen maata Ottawassa, yli 4000 km:n päässä.  Kun toimeentulo on tiukkaa, pari päättää säästää puhelin- ja matkakuluissa ja pitää yhteyttä kirjeitse. Lapset jäävät isän huostaan.

Jocelynin kuvaa kirjeissään komission jäseniä tarkasti ja hauskasti ja kertoo myös heidän osuudestaan lain valmisteluun. Jokaisella on heikot kohtansa, jotka herkullisesti paljastuvat ajan myötä, kun jäsenet tapaavat toisiaan myös epävirallisissa yhteyksissä. Charlesin elämä vaikuttaa aluksi yksinäiseltä, vaikka lasten lisäksi siihen kuuluu lähellä asuva äiti ja utelias naapuri, iäkäs Gil Grogan.

Ajan  kuluessa Charlesin elämässä tapahtuu muutoksia, joista hän kertoo kirjeissään. Hän liittyy kirjoittajaryhmään ja tutustuu siellä aivan uusiin ihmisiin. Myös työpaikka järjestyy lopulta ja hän tekee muutoksia myös kotona. Jocelyn ei pidä siitä, että mies puuttuu järjestelyyn ”hänen” keittiössään, mutta se osoittautuu hyväksi ratkaisuksi. Myös suhteet naapuriin ja lapsiin kehittyvät paremmiksi ja hän löytää itselleen hyvin sopivan arkkitehtuurialan: hän alkaa suunnitella viherhuoneita!

Shieldsin tuotannossa toistuu oman intohimoisen tekemisen sattumanvarainen löytäminen. Tässä se on Charlesin ”aurinkohuoneiden” suunnittelu aina vaan vaativammille asiakkaille, Harryn juhlat- teoksessa päähenkilö innostuu valtavasti puutarhalabyrinteistä ja kehittyy sillä alalla huippuasiantuntijaksi, upean Kivipäiväkirjat– teoksen Cuyler Goodwill hioutuu kivien käsittelyssä ja niistä rakentamisessa mestariksi ja Sattumankauppaa teoksen Brenda on kehittänyt tilkkutyöt taiteeksi.

Muut asiat korostuvat teoksessa enemmän kuin nimen mukainen ”kuiva kausi”, A Celibate Season. Arkisia sattumuksia kuvataan miehen kautta. Kirtjoittajapiiri tuo teokseen mukaan hyvin erilaisia, outojakin ihmisiä. Samoin lapset kehittyvät tämän vuoden aikana yllättävän paljon. Vaimon kirjeissä korostuu työ ja komissoon kuuluvat asiantuntijat. He tekevät haastatteluja ja kokoavat aineistoa naisten   eriarvoisuudesta ja miettivät keinoja, jolla sitä voitaisiin vähentää. Heissä on monta, jotka avaavat Jocelynin silmät näkemään naisten aseman uudella tavalla.

Kuiva kausi ei koskettanut minua samalla tavalla kuin monet muut Shieldsin kirjat, enkä myöskään löytänyt siitä mitään sopivaa tekstilainausta. Siitä huolimatta uskallan suositella sitä luettavaksi, mutta mielellään muiden Carol Shieldsin teosten lisäksi. Itsenäisenä teoksena se ei minun mielestäni ole kovin puhutteleva, vaikka monet ovatkin siihen ihastuneet.

Tietoja Mairetuulikki

Olen valmistunut arkkitehdiksi 1960-luvulla ja toiminut kaavoitustehtävissä 40 vuotta. Muutimme Tampereelta maalle eläkkeelle jäämiseni jälkeen v. 2013 ja SUURI MUUTTO vei niin paljon aikaa, että blogin kirjoittamisessa on ollut pitkä tauko. Nyt on tarkoitus kirjoitella useammin. Työn ohessa olen puuhaillut monenlaista, olen lukenut paljon ja kaikenlaista, tehnyt käsitöitä ja hoitanut puutarhaa. Olen jotenkin osunut löytämään kulloiseenkin elämtilanteeseen sopivan kirjailijan teoksia, siitä voin kirjoittaa joskus enemmän. Olen pitänyt myös nettikauppaa Lumottu Lahja ja Kortti (www.lahjakas.eu), mutta lopettelen sitä parhaillaan.
Kategoria(t): Käännetty kaunokirjallisuus, Kotikuntani kirjastosta, Lukemiani kirjoja lähiajoilta ja kauempaakin, Yleinen Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.