Kauneimmat käsityöt 2, 1975, toimittanut Maija Nieminen, Käpyilyä ja puikoilla neulottuja pikkuliinoja

Kauneimmat käsityöt 2, 1975, toim. Maija Nieminen

Kauneimmat käsityöt 2, WSOY 1975 suomeksi toimittanut Maija Nieminen

Olen hankkinut kirjan 1970-luvulla ja se on valtavan monipuolinen opas käsitöiden tekemiseen. Kirjan kolmessa osassa käsitellään kussakin eri aiheita. Tässä kakkososassa kerrotaan erilaisista kirjontatavoista. En ole käyttänyt kirjaa niin paljon, kuin olisi ehkä ollut syytä. Eniten olen tutkinut pukuompelun niksejä.

Maija Nieminen kirjoittaa alkusanoissaan mm. seuraavaa:

”Mary Olki teki pitkän päivätyön kootessaan talteen kauniit suomalaiset käsityömallit. Hänen käsityökirjansa ovat olleet vuosikymmenien ajan erittäin suosittuja ja niistä ovat useimmat jo kauan olleet loppuunmyytyjä. Kauneimmat mallit näistä kirjoista on koottu tähän kirjaan.”

Käpypitsi eli käpyily, frivolitee, sukkulapitsi, tatting, monta nimeä pikkuliinan tekniikalla

Etsin kirjan esille, kun minun piti ottaa selvää eräästä pikkuliinasta, joka kuuluu ”kokoelmiini”. Alla on kuva pyöreästä pikkuliinasta, jonka olen hankkinut jo kauan sitten ja olen käyttänytkin sitä aika paljon. Nyt tulin lähemmin katsoneeksi viehättävän liinan tekotapaa ja totesin, ettei se ainakaan kokonaan ole virkkausta. Onneksi olin tutustunut v. 2010 Verkarannan joulumyyjäisissä Pipsa Pikkutupaan, joka siinä pöytänsä vaiheilla päivystäessään koko ajan teki käsillään jotain, joka herätti mielenkiintoni. En ollut koskaan aiemmin nähnyt käpyilyä enkä nytkään voinut kuin ihmetellä sitä kätevyyttä, jolla Pipsa taikoi virkkaus- tai helmilangastai mitä hienoimpia koruja, kirjanmerkkejä ja muutakin. Niinpä laitoin hänelle sähköpostissa liinan kuvan ja sain vahvistuksen, että siinä on jonkin verran virkkausta, mutta enimmäkseen se on käpypitsiä. Liinan arvo nousi silmissäni vielä entisestään!

Taidokas pellavainen pikkuliina käpyilyä ja virkkausta

Käspaikka kuvaa käpyilyä seuraavasti:

”Käpyillen tehdyt pitsit ovat siroja langan varaan solmittuja solmurivejä, joista muodostuu kaaria ja renkaita ja pitsipintaa. Käpypitsit valmistetaan ”kävyllä”, joka muistuttaa kalaverkon valmistamiseen käytettyä sukkulaa. Lankana käytetään tavallisesti virkkauslankaa. Käpyilyn eli frivoliteen tai sukkulapitsin alkuperää ei tunneta kovin tarkkaan. Ilmeisesti tekniikka on kehittynyt idässä alkunsa saaneesta solmeilusta. Kiinalainen solmeilu siirtyi kaupankäynnin myötä Eurooppaan ja näistä makrameesolmuista uskotaan frivoliteen kehittyneen. Italiassa tehtiin jo 1500-luvulla sukkulan avulla renkaita, jotka yhdistettiin toisiinsa ommellen tai solmimalla. Tätä pidetäänkin nykyfrivoliteen kantamuotona.”

Yksityiskohta käpypitsiliinasta, jossa virkattuja osia

Käpypitsin suosio kasvoi 1600-luvuta alkaen hienoston keskuudessa. Rokokoo-ajalla tekniikka kehittyi frivoliteeksi, joka tarkoittaa ranskaksi keimailua ja kevytmielisyyttä ajan mukaisesti. Vielä 1800-luvulla pitsien tekoa haittasin lankojen heikkolaatuisuus, 1900-lukua lähestyttäessä uudet langat ja pienet kävyt mahdollistivat pikkutarkkuuden, johon ei aiemmin ollut mahdollisuuksia. Suomenkin kouluissa on vielä 1920-luvulla tehty käpypitsejä nenäliinoihin ja alusvaatteisiin, mutta sittemmin käpyilyn suosio on laantunut lähes vuosisadaksi. Nyt frivolite on mielestäni taas saanut uusia harrastajia ja ja siitä on kirjoitettu  mm. useissa blogeissa ja ainakin yksi kirja on suomennettu.

Pipsa Pikkutuvan käpypitseistä minulla on itselläni tallella vain kaksi kirjanmerkkiä, esim. korvariipukset olen antanut lahjoiksi.

Käpyilytekniikalla tehty kirjanmerkki

Pitsituvan tiedote (flyer)

Pipsa Pikkutuvan tekemä upea juhlapontso

Oheisen flyerin nappasin mukaani joulumarkkinoilta. Siinä mainittujen tuotteiden lisäksi Pipsalla oli mukanaan huikean kaunis morsiuskruunu. Hän tekee niitä tilauksesta tai sitten sellaisen voi käsittääkseni myös vuokrata. Harmi, etten ottanut siitä erikseen valokuvaa. Sehän on jokaisen morsiamen unelma, pysyy päässä ja on kevyt kantaa. Kruunu on tietysti tärkätty.

Pipsan tekemät juhlapontsot, joka on mallilla päällään ohessa,  ovat myös aivan upeita enkä ole vastaavia muualla nähnytkään. Ne ovat huippukevyitä, kimaltavia ja juhlavia!

Kauneimmat käsityöt 2 -kirjan ohjeet käpyilystä

Käpyilytarvikkeita Kauneimmat käsityöt 2 -kirjassa

Solmut silmut kaaret renkaat

Sukkulapitsi syntyy solmuista ja silmukoista sekä niiden muodostamista kaarista ja renkaista. Näitä eri tavoilla ryhmittelemällä syntyvät koristeelliset sukkulapitsit.

Työ vaatii tarkkuutta ja sorminäppäryyttä, mutta se saavutetaan harjoittelemalla uutterasti. Itse asiassa sukkulapitsin tekeminen on helppoa. Sukkulapitsiä voit käyttää esimerkiksi nenäliinojen, puseroiden, leninkien ja esiliinojen somistamiseen samoin kuin liinavaatteidenkin koristamiseen.

Tarvikkeet

SUKKULA — Sukkula on valmistettu kahdesta soikeasta, molemmista päistään terävästä levystä, jotka puikko tai akseli keskikohdalta yhdistää ja joiden kärjet kostettavat toisiaan. Puikossa on reikä, johon lanka solmitaan. Sukkula keritään täyteen, ei kuitenkaan niin täyteen, että lanka pullistuu sukkulan yli, koska sellaisella sukkulalla on vaikea työskennellä. Sukkula voi olla luuta, puuta tai muovia. Sen pituuden pitää olla n.7 cm ja leveys 2 cm. Sukkuloita myyvät kotiteollisuusliikkeet.

LANGAT — Parhaiten työhön sopivat hyvin kierretyt puuvilla- tai silkkilangat. Työn käyttötarkoitus asettaa langalle omat vaatimuksensa, mutta virkkauslangat sopivat mainiosti useimpiin töihin.

Kirjassa näytetään käpyilyn eri vaiheita yksityiskohtaisesti, mutta itse en uskaltaisi sen perusteella lähteä tekemään käpypitsiä. Jonkun pitäisi näyttää se kädestä pitäen!

Lopuksi vielä kirjan esimerkkikuvia.

Kaksi sukkulapitsimallia Kauneimmat käsityöt 2 -kirjasta

 Lähteet: Kauneimmat käsityöt 2, 1975, toimittanut Maija Nieminen, Käpyilyä ja puikoilla neulottuja pikkuliinoja

Käspaikka

Omat kokoelmat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tietoja Mairetuulikki

Olen valmistunut arkkitehdiksi 1960-luvulla ja toiminut kaavoitustehtävissä 40 vuotta. Muutimme Tampereelta maalle eläkkeelle jäämiseni jälkeen v. 2013 ja SUURI MUUTTO vei niin paljon aikaa, että blogin kirjoittamisessa on ollut pitkä tauko. Nyt on tarkoitus kirjoitella useammin. Työn ohessa olen puuhaillut monenlaista, olen lukenut paljon ja kaikenlaista, tehnyt käsitöitä ja hoitanut puutarhaa. Olen jotenkin osunut löytämään kulloiseenkin elämtilanteeseen sopivan kirjailijan teoksia, siitä voin kirjoittaa joskus enemmän. Olen pitänyt myös nettikauppaa Lumottu Lahja ja Kortti (www.lahjakas.eu), mutta lopettelen sitä parhaillaan.
Kategoria(t): 2 Kirjastoni esittelyä, Käsityökirjat, Keräily, Yleinen Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.